اخبار پرینت سه بعدی

Athos، کفش کوهنوردی پرینت سه بعدی سازگار با پای کوهنوردان

Athos، کفش کوهنوردی پرینت سه بعدی
میزان رضایت شما

محبوبیت پرینت سه بعدی در دنیای ورزش و کفش با رشد قابل توجهی داشته است و اکنون برای بار دیگر از این تکنولوژی استفاده می شود؛ این بار در توسعه کفش کوهنوردی پرینت سه بعدی، به نام Athos. این نوع کفش که به “پای گربه” نیز معروف هستند، برای ورزشکارانی که کوهنوردی می کنند ضروری اند، زیرا سطح اتکای بهتری فراهم می کنند و از سر خوردن جلوگیری می کنند. بدون شک این یک پروژه ی جالب توجه است که سه حوزه ی بسیار مهم را با هم ترکیب می کند: تکنولوژی، کفش و ورزش. اما چگونه از AM در این کفش ها استفاده شده است و تفاوت Athos با سایر کفش های کوهنوردی معمولی چیست؟

علی رغم اینکه کفش کوهنوردی از تجهیزات ضروری است، اغلب باعث آسیب ورزشکاران نیز می شود. درa واقع، کوهنوردان حرفه ای اغلب 2 یا 3 سایز کفش های کوچکتر می پوشند که می تواند کمی مشکل باشد. برای حل این مشکل، گروهی از دانش آموزان اسپانیایی در مدرسهElisava، طرح Athos را ارائه دادند. این ایده از جستجوی یک مورد نوآورانه برای استفاده از AM به وجود آمد. این پروژه شامل ایجاد کفش های مخصوص کوهنوردی است که متناسب با پای هر کوهنورد ساخته می شوند.

Athos، کفش کوهنوردی پرینت سه بعدی

نگاره ۱) Athos، کفش کوهنوردی پرینت سه بعدی

Athos و پرینت سه بعدی کفش های ورزشی

همانطور که گفته شد، ایده، به کار گیری AM در یک مورد نوآورانه بود و این تکنولوژی کلید توسعه کفش های Athos بود. در این پروژه، مزیت اصلی استفاده از پرینت سه بعدی، قابلیت سفارشی سازی بود، که امکان سازگارسازی هر کفش را با شکل پای هر کوهنورد فراهم می کند. این پروسه با توجه به نیازها و همچنین نوع عملکرد هر کوهنورد انجام می شود.

در واقع، روند کاری که انجام دادند به شرح زیر است: اسکن پا، پروتوتایپ مدل سفارشی، تولید کفش (پرینت سه بعدی و سپس پردازش و مونتاژ) و در نهایت ، تحویل به کاربر. قابل ذکر است که قسمت پرینت سه بعدی، بدنه کفش است، سپس باید الاستیک ها و بندها را جداگانه مونتاژ کرد. اما، اگر دقت کنید، فرآیند تولید واقعاً ساده است و می تواند در دسترس همه باشد. متریال انتخابی دانشجویان طبیعتا TPU بود. ویژگی این پلاستیک ترموپلاستیک، انعطاف پذیری و کشش بسیار زیاد آن است که آن را به گزینه ای ایده آل تبدیل می کند.

همچنین پرینت سه بعدی با تولید بر مبنای میزان تقاضا منجر به کاهش 50 درصدی پروسه و متریال می شود که روش تولیدی مسئولانه تری در مقایسه با روش های دیگر است.

این پروژه با چنان استقبالی روبرو شد، که نامزد چندین جایزه از جمله جایزه Forward AM Innovation Awards ، Elisava Master’s Project Awards و Distributed Design Awards شده است. از جمله آنها می توان به جایزه های Forward AM Innovation ، Elisava Master’s Project Awards یا Distributed Design Awards اشاره کرد. باید دید این مدرسه طراحی با چه نوآوری های جدیدی در زمینه پرینت سه بعدی ما را شگفت زده خواهد کرد!

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به این مطلب مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *