ساخت الگوی موم گام مهمی در ریخته گری فلزات است و هزاران سال است که در گوشه و کنار جهان جریان داشته است. ریخته گری آلیاژی پروسه ای نسبتا طولانی برای توضیح دادن است. همان طور که در این دیاگرام می بینید ریخته گری فلز با ساخت نمونه ای از جنس موم از قطعه ای که قصد تولیدش را داریم؛ آغاز می شود. آهنگران در گذشته از موم زنبوران استفاده می کردند و با دست به آن فرم می دادند. امروزه از تزریق موم استقاده می شود. الگوی موم و یا رزین در دوغابی نسوز و سپس در پودری نسوز خوابانده می شود؛ حرارت می بیند و خشک می شود و در نهایت حفره ای برای فلز ذوب شده ایجاد می کند؛ تا اینکه ریخته گری موم با پرینت سه بعدی وارد این صنعت شد.
با استفاده از پرینت سه بعدی حداقل دو مرحله ی اول حذف می شوند و در مقیاس صنعتی حذف این دو مرحله برابر است با حفظ زمان و هزینه. به علاوه الگوهای مومی پرینت سه بعدی مدرن در مقایسه با نمونه های دستساز تولید شده از موم زنبور، کیفیت و ابعاد ثابت و یکدستی دارند.
چطور موم پرینت سه بعدی می شود؟
جای تعجبی نیست که موم از نظر نقطه ی ذوب پایین، رئولوژی و … گزینه ی مناسبی برای پرینت سه بعدی است. یکی از گزینه های مناسب برای پرینت موم هم پرینتر سه بعدی 3D System ProJet MJP 2500W است که یک پرینتر مولتی جتِ قادر به پرینت قطعات کوچک و بزرگ در محوری به ابعاد 294 در 211 در 144 است.
3D System ProJet MJP 2500W با مومی بر پایه ی پارافین پرینت می کند. مواد مصرفی برای پرینت در این دستگاه به رنگ سبز تیره ای هستند تا امکان نمایش جزئیات ظریف را فراهم کند.
با این روش امکان پرینت الگوهای کوچک و بزرگ با سطوحی صاف و هموار، ابعاد یکدست و قابلیت ریخته گری وجود دارد همچنین به مراتب سریع تر و کم هزینه تر از روش سنتی است. سپس موم ذوب می شود و قالبی صاف و یکدست برای مرحله ی ریخته گری فلز به دست می آید.
تصویر زیر مراحل مختلف این پروسه را نشان می دهد. قطعه ی بزرگ سفید قالب به دست آماده از الگوی مومی است و در سمت راست قطعه ی فلزی نهایی به دست آمده از قالب.
به همین ترتیب موم پرینت سه بعدی می شود. ضمنا رزین های SLA به خصوصی هم می توانند در این پروسه مورد استفاده قرار بگیرند.
منبع: 3dprinting.com