مقالات پرینت سه بعدی

متریال PETG

قطعه ی تولید شده با استفاده از متریال PETG
میزان رضایت شما

متریال PETG، نوع به خصوصی از پلاستیک است که در پرینت سه بعدی استفاده می شود و حرف G آن از کلمه ی ” Glycol-modified ” (اطلاح شده با گلیکول) گرفته شده است. این ماده در مرحله ی پلیمریزاسیون به ترکیب متریال اضافه می شود. پرینت با PETG ظاهری شفاف به دست می دهد، از فرم پایه ی PET، شکنندگی کمتری دارد و کار با آن ساده تر است. همچنین ساختار مولکولی آن نامنظم است؛ درحالی که رزین شفاف و بی شکل است و دمای انتقال شیشه ای 85 درجه سانتی گرادی دارد.

متریال PETG چگونه به دست می آید؟

پلی اتیلن ترفتالات (PET: Polyethylene Terephthalate) پرمصرفتین پلاستیک در سراسر جهان است. در واقع اگر نگاهی به اطرافتان بی اندازید، متوجه کاربرد بسیار آن، از بطری های آب گرفته تا فیبرهای لباستان، می شوید. همچنین در فرآیندهای ترموفرمی (فرم دهی حرارتی) و ترکیب با فیبر شیشه به جهت تولید رزین دنیای مهندسی هم مورد استفاده قرار می گیرد. اغلب غذاها و نوشیدنی ها هم با استفاده از PET بسته بندی و ارسال می شوند. به طور خلاصه، آنقدر کاربردهای آن زیاد است که نمی توان همه را نام برد.

قطعه ی تولید شده با استفاده از متریال PETG

نگاره 1) قطعه ی تولید شده با استفاده از متریال PETG

مشخصات PETG

ماندگاری زیاد
هزینه ی کم
استحکام زیاد
انعطاف پذیری کم
مقاومت حرارتی متوسط
مقاومت شیمیایی زیاد
مقاومت فرسودگی زیاد
مقاومت آب زیاد
دمای انتقال شیشه ای 85
دمای نازل 210-250
بستر حرارتی 80-100

 

ویژگی های PETG

پرینت سه بعدی با PETG از محبوبیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا که این فیلامنت ها مزایای بسیاری دارند. همین ویژگی آن را به گزینه ی جذابی برای پرینت تبدیل کرده است. ویژگی های مثبت و مزایای این متریال بسیار زیاد هستند؛ اما نقاط ضعف کوچکی هم دارد که قابل ذکر است.

از آن جا که متریال شیشه ای  شفاف است، امکان خش خوردگی روی سطح آن هم وجود دارد و نور UV می تواند این متریال را ضعیف کند. یافتن محیط مناسب برای پرینت نیازمند کمی آزمون و خطاست. با این وجود پس از یافتن محیط مناسب، عملیات پرینت بسیار راحت می شود.

نقاط ضعف PETG

متریال PETG شفاف مستعد خراشیده شدن است. نور خورشید می تواند بر رونگ آن اثر بگذارد و از روشنایی و شفافیت آن بکاهد.

PETG ماندگاری بالایی دارد. از همین رو برای مصارف بسیاری چون ظروف غذا و ابزارهای پزشکی گزینه ی مناسبی است. به دلیل روشی که  Glycol-modified به متریال اضافه می شود؛ از شکنندگی PET کم می کند و از متبلور شدن و شکسته شدن آن جلوگیری می کند. ماندگاری PETG همراه با مقاومت بالای آن در برابر ضربه نیز هست.

PETG همچنین از استحکام بالایی برخوردار است که آن را برای مصارفی که نیازمند مقاومت مکانیکی زیاد است ایده آل می کند. این ماده سخت، انعطاف پذیر و مقاوم است و همه ی این ها به چسبندگی لایه ای آن نیز کمک می کند. این فیلامنت از نظر مقاومت حرارتی و استحکام، عملکردی مشابه ABS دارد و از نظر قابل اطمینان بودن مشابه PLA.

PETG هیچگونه بویی ندارد و این ویژگی آن را مناسب استفاده ی خانگی می کند. PETG درصد انقباض کمی دارد و ابعاد اصلی ثابت باقی می ماند که خصوصیت مناسبی برای مدل هایی با ابعاد بزرگ است. PETG آب را به خود جذب نمی کند و همین مسئله سبب ماندگاری استحکام آن است. همچنین مقاومت شیمیایی آن، سبب کاربرد آن در صنعت پزشکی است.

این متریال و پرینت های تولید شده از آن قابل بازیافت هستند از همین رو متریالی کم ضرر برای محیط زیست است.

5 نکته ی پرینت با متریال PETG

  1. دمای مناسب

PETG دمای ذوب بالاتری در مقایسه با PLA دارد؛ از همین رو دمای پیشنهادی اکسترودر آن چیزی در میان 210-150 درجه سانتی گراد است. همچنین دمای بستر پرینت باید در حدود 80-100 درجه باشد.

  1. فن

زمانی که با PETG پرینت می کنید باید استفاده از فن را در نظر داشته باشید. فن سبب خنک شدن فیلامنت خارج شده از نازل می شود و از مشکل Retraction جلوگیری می کند. همچنین بهتر از برای لایه ی اول و دوم از فن استفاده نشود؛ پس از آن استفاده از آن ضروری است.

  1. لایه ی اول خوب

درست پرینت شدن لایه ی اول برای کسب نتیجه ی خوب از ضروریات است. در غیر این صورت احتمالا نیاز به دوباره پرینت کردن قطعه پیدا خواهید کرد. از کالیبره بودن پلتفرم ساخت اطمینان حاصل کنید. بهتر است این کار به صورت اتوماتیک صورت گیرد تا درصد خطای انسانی کاهش پیدا کند. بهترین سطح پرینت برای پرینت این متریال، PEI است. فینیش سطح زیرین مانند شیشه، کاملا صاف و یکدست خواهد بود. پس از اتمام پروسه ی خنک کردن، می توان قطعه را بدون زحمت و به راحتی از سطح جدا کرد.

  1. سرعت پرینت

سرعت پیشنهادی پرینت سه بعدی PETG چیزی میان 60-100 میلی متر بر ثانیه است. چنانچه از سرعت بالاتری استفاده کنید، ممکن است کیفیت پرینت کاهش پیدا کند. چنانچه قطعه ای با کیفیت بالاتر می خواهید، می توانید از سرعت پایینتری بین 30-60 میلی متر بر ثانیه نیز استفاده کنید.

  1. نازل را تمیز نگه دارید.

هنگام پرینت با PETG گاهی ممکن است حباب های فیلامنت به نازل بچسبند و در جایی که نباید دپوز شوند. در این صورت این حباب خنک و سفت می شود و ممکن است نازل به آن برخورد کند و مشکل جابه جایی لایه ها رخ دهد. از این رو مطمئن شوید که نازل تمیز است؛ عملیات را متوقف کنید، نازل را تمیز کنید و ادامه دهید.

متریال PETG در صنایع مختلف

به دلیل خصوصیات متنوعی که به آن ها اشاره کردیم و همچنین رنگ های شفاف و متنوع آن، این متریال در صنایع گوناگونی کاربرد دارد و بسیاری افراد PLA و ABS را به خاطر PETG کنار می گذارند.

غذا و نوشیدنی

به دلیل برآورده کردن انتظارات تولیدکنندگان از سطح استاندارد بهداشت، PETG در صنعت غذا و نوشیدنی طرفداران زیادی دارد. همچنین به دلیل ضد ضربه بودن آن، مقاومت و انعطاف پذیریش، می تواند از این دست محصولات حفاظت کند.

خرده فروشی ها

PETG به شکل گسترده ای در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. آن هم به دلیل انعطاف پذیری و رنگ های متنوع این متریال است.

پزشکی

به علت خصوصیات متوع این متریال، در صنعت پزشکی از PETG به وفور استفاده می شود. ماندگاری بالای آن، مناسب تولید ابزار و تجهیزات پزشکی است. همچنین به علت قابلیت استریل شدن آن، گزینه بسیار مناسی برای این منظور است.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *